A 6 legszebb adventi vásár hazánkban: idén utóljára, ne maradjunk le róla!

2014/12/21. - írta: MVCs

abelvarosadventikoszoruja1.jpgAz adventi időszak a várakozásról szól. Valakinek a várva várt év végi pihenőt jelenti, másoknak a karácsonyfa alá kerülő ajándékokat, megint másoknak pedig a meghitt órákat, amikor együtt lehet kicsi és nagy a csodásan megterített asztalnál. Itt az év utolsó adventi vasárnapja, és még nem késő meglátogatni az ország legszebb vásárait a tökéletes hangulatért!

Sokak könnyen asszociálhatnak az adventi vásár szópár hallatán az osztrák fővárosban, Bécsben rendezett impozáns rendezvényekre, azonban már hazánkban is számos helyen sétálhatunk olyan bódésorok között, amelyek nem csak széles kínálatukkal kívánnak elkápráztatni. Ahogyan a lassú séta során párunkkal kézen fogva csatlakozunk a nézelődök körébe, a leghidegebb szív is felolvad a fényfüzérek különböző alakzatai láttán, szorosabbra fogva azt, kivel megélheti ezt.

Ha barátainkkal érkezünk, már messziről beleszagolva a levegőbe, a fahéjjal keveredő szerecsendió hívogat néhány korty forralt borra, a frissen sült kolbász pedig megmozgatja a gyomrunkat. A háttérben a „Csendes éj” szól, amelynek már első akkordjai után végérvényesen eldől valami a szívünkben és lelkünkben: itt a karácsony!

Miskolc és Debrecen: kelet kincsei

miskolc.jpgMindazok, akik hazánk egy nagyvárosában élnek, szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen ebben az időszakban a város egyik tere biztosan ünnepi díszbe öltözik. Miskolc belvárosában a sétálóutcán kaptak helyet a különleges portékákat rejtő, fenyővel díszített házikók. A szervezők azonban nem csak a vásárolni vágyókra gondoltak, ugyanis kézműves programokkal is várják a gyermekeket. Debrecenben  a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt állították fel a Város Karácsonyfáját, amely köré nem csak faházakat építettek erre az időszakra, hanem programok széles választékát is.

Szeged, a tanyavilág gyöngye

Ha délebbre utazunk, rábukkanhatunk egy fantasztikus tanyavilággal övezett, mégis pezsgő életű nagyvárosra. Szegeden három helyszínen is várják a tél ízeinek, a karácsony portékáinak szerelmeseit: a Széchenyi téren mesevilág uralkodik a legkisebbek örömére, a Dugonics téren a kézműves áruk kedvelői időzhetnek el, míg a Klauzál tér a Jégvarázs Fesztiválnak ad otthon.

Varázslat Pécsett

Pécsen is több helyen úszik fény-, illat- és zeneárban a város. A karácsony előtti hónapban a mesék és kézműves tárgyak kedvelői fürdőzhetnek a kínálatban. A kultúra rajongói a Székesegyházban és a Dóm-kőtárban töltődhetnek fel. Európa kulturális exfővárosában napjainkban is élénk kulturális élet zajlik, így ideális mindazok számára, akik ebben az időszakban is inkább szellemi feltöltődésre vágynak.

Bécs helyett magyarul: irány Győr

Ha Bécs irányába indulunk is, mielőtt átlépjük a határt, bátran meggondolhatjuk magunkat, hiszen hazánkban is találunk számos fantasztikus programot, ráadásul épp a határ közelében csalogat minket egy. Az ország észak-nyugati felében, Győrben sem fukarkodnak az adventi fényekkel, azonban az angyalok városában a főszerepet is ezek lények kapják. Csendességre és az angyalokkal való találkozásra hívják a vásárra látogatókat.

Budapest szívében, a nagyváros zaján túl

bazilika-advent-1.jpgMégis, ha adventi vásár, akkor Budapest ennek a fellegvára. Kerületenként, lépten-nyomon vásárokba ütközhetünk, azonban van egy tér, amelyet nem csak a turisták látogatnak meg decemberben, hanem a városlakók és a vidékről érkező érdeklődők is. Ez a Deák Ferenc tér és annak vonzáskörzete. Ha belegondolunk, az egész tér egy hatalmas karácsonyi vásár, hiszen ha Vörösmarty tér felé indulunk, akkor a már klasszikus, hatalmas méretű vásárt járhatjuk végig, de a bekötő utcácskák is mind díszesek, a Deák téren is karácsonyi égőkkel díszített bódék sorakoznak

Idén érdemes egy pár óra erejéig másfelé is elindulnunk, hiszen a Bazilika előtt egy kis ékszerdoboz várja a romantika, a karácsony, az ünnepek lelkes híveit. Különleges ételek, forró csokoládé, minőségi forralt bor, mosolygós, kipirult arcú korcsolyázók csalnak mindenki szívébe meleget. Ráadásul, ha sötétedés után érkezünk, egy különleges lézershow szemtanúi is lehetünk, amelynek vászna a Bazilika. A háttérben pedig hol az Igazából szerelem című film slágere, hol pedig igazi klasszikus karácsonyi dallamok repítenek igazi karácsonyi hangulatba.

Ez a csokor csupán egy ízelítő volt néhány magyarországi helyszínről, ahol széles programkínálattal várják az érdeklődőket. Azonban sokszor a kisebb jobb alapon, biztosan találunk a fővárostól vagy Szegedtől távolabb, akár egy kicsi faluban is olyan adventi vásárát és megemlékezést, amely mosolyt csal arcunkra, felkészít a karácsonyra, és bemutatja az ünnep valódi üzenetét. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomszallas.blog.hu/api/trackback/id/tr967001047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min 2014.12.21. 11:06:02

A bazilikánál említésre érdemes a betlehemnek csúfolt ultragagyi szar. A helyhez nagyon méltatlan műanyag játékbaba padlószőnyegen, vásári fabódéban.

Lordhell 2014.12.21. 12:23:04

@min:
Teljesen egyetértek, horror drága és bűnrossz forralt bort ne is említsük! 2x 3 dl 2000 ft, mégha minőségi borból, de inkább koccintósból volt.

outloud 2014.12.21. 13:20:57

A bazilikai vásár szerintem atomjó lett! Nagyon hangulatos! Menjetek, nézzétek meg :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.21. 13:35:59

Amúgy ki írta ezt a szöveget??? Elég durva :)

The Real Batman 07 2014.12.21. 14:23:16

"Szeged, a tanyavilág gyöngye", na elmész te a jó kurva életbe...

Benikuty 2014.12.21. 14:38:39

megszokott felszínes, semmitmondó töltelék...

inyesmester 2014.12.21. 14:55:35

A leírásokból leginkább az tűnik ki, hogy nem csak a vásárok helyszínét, de a városokat sem ismeri.Ez, viszont alapot jelent arra, hogy ismertetőt írjon.Csak így tovább!

lavór 2014.12.21. 16:50:59

A Vörösmarty térre sikerült megteremteni idén a Józsefvárosi-piac fílingjét. Végig azt vártam, mikor hangzik fel a kiáltás: "Jön a koci!". Botrányosra sikeredett.

jet set 2014.12.21. 18:55:05

Bazd meg, nem vagyok egy nyelvtannáci, de azért utoljára!
Mitől ezek a legszebb vásárok? Mert erről a hatról hallottál?
süti beállítások módosítása