Szilveszter Európa közepén

2014/12/31. - írta: MVCs

szilveszter-szilveszter-pragaban-4-napos-buszos-varoslatogatas-pragaban-szilveszterkor.jpgAki szeret kimozdulni otthonról szilveszterkor, és már számtalanszor megcsodálta városa, vagy épp a főváros rejtett szépségeit, kisebb-nagyobb tűzijátékait, nevetgélve sétáló fiataljait, talán szívesen körülnézne egy-egy szomszédos ország városában. Egy gyors körkép mindazoknak, akik ma autóba pattanva, nyakukba veszik az országutat, és meg sem állnak Bécsig vagy Prágáig, hogy ott számláljanak vissza 2014 utolsó perceiben.

A parti városa

Prágát nem csak tavasszal, nyáron vagy ősszel lehet szeretni, hiszen a gyönyörű történelmi város télen, hóba burkolózva is tartogat meglepetéseket. Karácsony után pár nappal már a szilveszterre készülődnek a városlakók. A kocsmák, sörözők, éttermek és a Moldván állomásozó hajók ilyenkor megtelnek helyi lakosokkal és turistákkal, majd a finom ételek és italok társasága mellől felkerekednek, hogy éjfél előtt a belvárosban illetve a folyóparton összegyűljenek, és közösen mondjanak búcsút az óévnek. Ezután indul a fergeteges óriásparti. Igazi buli helyszínné válnak az ódon falak közötti utcácskák.

Ösvény az újévbe

509ce162-9e5a-4864-9ee5-4fb256188806.jpgAz osztrák fővárosban, Bécsben is parti-hangulat uralkodik szilveszterkor, azonban az érdeklődőknek nem kell feltétlenül egy sörözőben vagy étteremben kezdeniük este. Ugyanis már kora délutántól kezdődnek programok a belvárosban, ahol ilyenkor helyet kap a Silvesterpfad névre keresztelt, szilveszteri ösvény, amelynek vonalán a kulináris élvezetek mellett a lelket is igyekeznek a szervezők feltölteni, több helyszínen, színpadokon koncertekkel és musicalekkel szórakoztatják a nagyérdeműt. Éjfélkor pedig hatalmas fényárral, tűzijátékkal üdvözlik az új évet a Rathausplatz környékén.

Hagyományok ötvözése a modernnel

Pozsonyban sem unatkoznak a szlovák fővárosban látogatók, hiszen a itt a hagyományos ünnepi programokat is megismerhetik, és eldönthetik, hogy a főtéren egy kellemes koncerten időznek el, vagy inkább megmozgatják testük minden egyes porcikáját a Hviezdoslav téri diszkóban. Az elengedhetetlen visszaszámlálást és tűzijátékot január 1-én a főtéren, kora délután az újévi koncert követi.

Aktívan pihenni

bled.jpgA nagyvárosi buli arzenálja talán nem mindenkinek vonzó, hiszen sokan karácsony és szilveszter környékén inkább kereket oldanak, és egy aktívabb, mégis pihentetőbb úti célt tűznek ki maguk elé. Felpakolják autójukra a síléceket, és Szlovénia felé veszik az irányt. Természetesen itt sem kell átaludni program híján a szilveszter éjszakát, hiszen nem csak a szállások kínálnak gyertyafényes-minitűzijátékos szórakozást, hanem több város is. Természetesen a fővárosban, Ljubljanában a már megszokott forgatag fogadja az oda látogatókat, míg például a Bled-tó partján újévi ünnepséggel zárják az évet, és különleges színekben fog úszni éjfélkor a tó.

E néhány európai helyszín csupán rövid kitekintésként szolgál a teljesség igénye nélkül a változatos szilveszteri estékre. A bemutatott városokon túl délebbre is vehetjük az irányt, ahol egy igazi mediterrán, olasz zenével átitatott római szilveszteri vakáción is részt vehetünk. Aki pedig inkább északra menne, annak Krakkó, München, stb. lehet vonzó. Érdemes tehát nem csak nyáron kimozdulni, hiszen a tél is számtalan meglepetést és szépséget rejteget, főleg szilveszterkor!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomszallas.blog.hu/api/trackback/id/tr517024189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása